Intretinerea mochetei si a covoarelor

Metode de curatare a mochetei

1. Metoda cea mai uzuala de curatare este cea cu solutii lichide concentrate. In functie de cat de murdara este mocheta respectiva se foloseste dilutia recomandata de producator. Aveti nevoie de perie, burete si cateva lavete uscate. Dupa diluare se aplica solutia pe zona respectiva si se freaca incet sau moderat pentru a nu afecta structura mochetei. La sfarsit se tamponeaza cu lavete uscate zona pentru a grabi procesul de uscare. Recomandam Dr. Schutz Fresh up 2 in 1.

2. Metoda prin injectie-extractie consta in pulverizarea unei solutii de curatarea iar ulterior extragerea acesteia. Este folosita pentru zonele unde mocheta nu prezinta pete sau murdarie accentuata.

3. Curatare cu spuma uscata , de exemplu Dr. Schutz Stainguard spray sau Dry foam for carpets, este folosita pentru curatarea de intretinere a mochetei sau pentru situatiile cand compozitia materialului nu permite, prin instructiunile de intretinere, folosirea metodei injectie - extractie. Presupune  folosirea unui produs special bazat pe spuma uscata care nu umezeste in profunzime tesatura si prezinta urmatoarele avantaje: uscarea covorului va fi de 3 ori mai rapida, calitatile tesaturii raman nealterate, se elimina din start mirosul neplacut cauzat in cazul unei spalari traditionale, duce la intarirea fibrelor textile, revigorarea si redarea culorilor initiale. Produsul este ecologic nu are in compozitie substante chimice nocive

4. Cu masina mondodisc se foloseste in cazul unor pete, sau zone cu murdarie grea, apoi se va aspira.

De cele mai multe ori, mocheta presupune costuri mai scazute in comparatie cu pardoselile masive si prezinta numeroase avantaje : este rezistent, izoleaza fonic, ofera confort si un aspect placut locuintei. Daca intretinerea este neglijata, aspectul mochetei va avea de suferit, scurtand durata de viata a mochetei si ducand la costuri mari pe termen lung.

Intretinerea corecta a mochetei  si covoarelor presupune urmatoarele etape:

1. aspirarea zilnica a prafului si a murdariei

2. scoaterea petelor

3. curatarea periodica prin metoda injectie-extractie sau cu ajutorul monodiscului

Diverse studii au demonstrat ca 85% din murdaria existenta pe mocheta o reprezinta praful. Astfel aspirarea reduce patruderea in adancime a prafului, care in timp va fi foarte greu de scos.

O mocheta curata trebuie intretinuta in functie de traficul din camera respectiva.

In zonele cu trafic intens se recomanda aspirarea zilnica cu  treceri de cateva ori pe aceeasi portiune.

Daca ati amplasat  mocheta sau covorul in camera copiilor, este indicat sa aspirati de 5-6 ori pe saptamana.

Pentru incaperi cu trafic usor trebuie aspirat de 2 ori pe saptamana in zonele de trafic si o data pe saptamana intreaga mocheta.

Din cauza traficului intens zone ca holuri, lifturi sau receptii vor necesita mai multa atentie decat zona birourilor. Zonele de servire a mesei si intrarile vor necesita eforturi mai mari de intretinere datorita conditiilor mai aspre de murdarire.

O mocheta plina de praf conduce catre un ambient nesanatos in camera in care este aplicata. In plus, praful de la suprafata va intra in fibre si se va depozita acolo. pentru a ii conferi o protectie antistatica puteti folosi Dr. Schutz Bay gard spray.

Este foarte important ca atunci cand aspirati sa modificati sensul de curatare pentru a nu toci firele mochetei.

Pentru a scoate o pata, trebuie actionat imediat, la maxim o zi dupa producerea acesteia, trebuie frecata usor zona patata , dinspre exterior spre interior (pentru a evita intinderea acesteia), se tamponeaza pata cu servetele de hartie pentru a se extrage cat mai mult, si se clateste cu apa curata. Recomandam Dr. Schutz Elatex sau Super stain remover.

Petele solubile in apa - se absoarbe cat mai mult posibil cu servetele de hartie, se sterge zona cu apa rece, se poate folosi si un detergent cu Ph mai mic de 10, care se pulverizeaza deaupra petei, se freaca usor iar apoi se extrage cu aspiratorul sau masina de injectie-extractie. 

Petele de ulei, grasime - se sterge imediat zona cu servetele de celuloza sau prosoape de bumbac, ulterior se aplica pe servetel sau prosop un diluant volatil. Nu este indicat sa se toarne direct diluantul pe pata deoarece poate afecta mocheta. Procesul se repeta atat cat este necesar, este bine sa se foloseasca manusi de latex pentru a nu fi afectata pielea mainilor. Deasmenea trebuie ventilata zona, nu trebuie folositi diluanti inflamabili. Dupa folosirea diluantului, se clateste zona cu apa curata si se extrage apa cu ajutorul aspiratorului sau a masinii cu injectie-extractie.

Pete de rugina - aceste pete se pot curata in majoritatea cazurilor cu o solutie de 10 % acid oxalic, sau cu ajutorul solutilor speciale pentru aceaste pete. Se recomanda folosirea acidului oxalic doar de personalul cu experienta in acest domeniu. Altfel utilizati Elatex.

Guma de mestecat si ceara - se aplica gheata sau se foloseste spray special pentru aceste pete, Elatex, pe zona patata. Apoi se sterge ( razuieste) guma sau ceara, iar ulterior se aspira. Ceara se mai poate extrage si folosind hartie igienica sau ziar peste care se da cu fierul de calcat. Ceara se va transfera pe hartie.

Petele vechi de grasime de pe covoare se pot curata cu Elatex

Petele de fructe sau de vin rosu se indeparteaza cu ajutorul amestecului unei lingurite de amoniac cu 50 ml de apa calduta

Petele de cafea sau cacao se pot indeparta cu glicerina (se prepara o solutie din doua lingurite de glicerina la 1 l de apa).

Petele de fructe sau de vin rosu se indeparteaza cu ajutorul solutiei Dr. Schutz Elatex.

Pentru curatarea petelor insistente de pe mocheta se foloseste Super stain remover.

Se foloseste intotdeauna o carpa alba pentru indepartarea petelor.

Petele de pe mocheta si covoare se curata imediat daca le stergi bine inainte sa se usuce.

Pentru indepartarea petelor recente se poate folosi urmatoarea metoda.

- se indeparteaza excesul de umezeala din pata cu ajutorul unei lavete absorbante care se apasa pe zona afectata. Covorul nu se va freca deoarece pata se poate extinde si se pot deteriora fibrele covorului.

- solutia de curatat mocheta Dr. Schutz Floor mate se aplica pe o laveta absorbanta sau pe un prosop de hartie si se incepe de la marginile petei spre centrul acesteia.

- se asteapta  aprox. 5 minute pentru ca solutia sa-si faca efectul

- se umezeste o alta laveta cu apa curata si se apasa pe pata pana la indepartarea acesteia

- petele de vin rosu se pot indeparta prin spalarea cu un burete impregnat cu apa carbogazoasa sau vin alb .

 

Cat de des trebuie spalata mocheta ?

In timp praful acumulat precum si mersul pe mocheta duc la imbacsirea acesteiea,  reducand durata de viata si aspectul estetic al mochetei. Pentru a pastra mocheta curata si mai ales pentru a tine la departare toti microbii ce se pot dezvolta, este recomandat ca mochetele sa fie aspirate de cel putin doua ori pe saptamana si spalate cel putin o data la 3 luni cu produse de curatat pentru mcoheta.

Cum curatam mocheta si cum o intretinem ?

-  In primul rand se aspira mocheta cu un aspirator automat cu perie. Folosindu-se de mai multe ori intr-un singur loc pentru a absorbi toata mizeria si tot praful.
-  Sacul aspiratorului nu trebuie sa fie plin cu praf si mizerie deoarece acesta nu va mai face fata. Este indicat, mai ales atunci cand avem si animale in casa (caini, pisici etc.) sa punem cateva bobite de naftalina in sacul aspiratorului. Veti omori toti microbii.
-  Sa nu circulati cu picioarele goale pe mocheta pentru a nu lasa urme de grasime care pot pata mocheta in timp. Cel mai indicat este sa folositi o pereche de sosete sau papuci de casa.
- Inainte de a spala mocheta, curatati-o cu o perie curata si aspra. Aceasta va ridica perii oferind atat un aspect placut cat si o pregatire buna pentru spalare.
- Detergentul folosit pentru spalarea mochetei este bine sa fie testat inainte pe o zona mai ascunsa. Nu se stie niciodata cum poate reactiona un anumit detergent.
- Pentru indepartarea petelor puteti folosi produse de curatat profesionale pentru mocheta, disponibile pe siteul nostru. Foarte util este ca, imediat dupa aparitia petei, sa turnati apa minerala. Gazul pe care il contine aceasta va dizolva mizeria iar dumneavoastra o veti curata mai usor.

- Pentru o putere de absorbtie mai mare este indicat sa se schimbe cat mai des sacul aspiratorului, iar la 2-3 folosiri acesta sa se curete.

- Aplicarea de Dr. Schutz Fresh up 2 in 1 inaintea aspirarii improspateaza culorile acesteia.

- Suspendarea unui fier de calcat cu aburi deasupra unei suprafete turtite ajuta la revenirea acestora in pozitia initiala. Aveti grija sa nu atingeti covorul cu fierul de calcat.

- Topirea unui cub de gheata in spatiul lasat de mobila pe covor va permite ridicarea fibrelor

- Praful este indicat sa fie sters inainte de folosirea aspiratorului, astfel incat particulele de praf sau mizerie vor cadea pe covor si vor fi aspirate. Stergerea prafului se realizeaza cel mai bine cu o laveta curata din bumbac. Laveta se umezeste cu solutia pentru mobilier indeajuns cat sa stearga praful fara sa lase urme.

Spalarea mochetei / covoarelor la intervale regulate are o serie de beneficii, atat pentru mocheta , cat si pentru mediul in care ea este folosita . 

In masura in care se realizeaza de catre o companie specializata, la intervale de timp regulate, cu echipamente de lucru si solutii adecvate,  spalarea mochetei scade considerabil riscul imbolnavirii familiei sau angajatilor companiei dumneavoastra din cauza alergenilor, in paralel cu cresterea gradului de curatenie in zona respectiva.