Cum sa-ti protejezi parchetul iarna?
Iarna înseamnă zăpadă pe încălțăminte, care ajunge în casa si care va deteriora parchetul din locuința dumneavoastră.
Indiferent dacă ați instalat parchet din lemn masiv, parchet stratificat sau parchet laminat, apa si umiditatea îl pot deteriora. Riscul de deteriorare este cu atât mai mare cu cât există toate sansele ca, atunci când intrați în casă, să aveți pe ghete sau pe cizme nu doar zăpadă curată, ci zăpadă amestecată cu substanțe anti-derapante, cum ar fi sarea. Dacă umiditatea este dăunătoare parchetului, ei bine, amestecată cu aceste substanțe corozive, va deveni cu adevărat periculoasă, atacând suprafața lucioasă a parchetului si lăsând în urmă pete inestetice. De aceea, este important ca iarna să respecți câteva reguli simple de protejare a parchetului.
Dacă covorasul de la intrarea în locuință nu este suficient de absorbant, schimbă-l cu unul de bună calitate, care să preia cât mai mult din zăpada sau apa de pe încălțările tale.
Plasează doua covorase de intrare: unul în exteriorul locuinței, în fața usii de la intrare si altul în interiorul acesteia, pe holul de acces. Aceste covorase te vor ajuta să nu intri cu încălțările murdare direct pe parchet.
Obisnuieste-te si obisnuieste-i pe toți cei ai casei să se descalțe imediat după ce intră în locuință si să nu-si lase încălțările ude si murdare pe parchet. Acestea trebuie sterse cu o cârpă si puse la locul lor, în debara sau pe raftul de încălțări.
Dacă astepți musafiri, nu este politicos să-i pui să se descalțe la usă. Foarte probabil că o vor face din proprie inițiativă, dar tu trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate. Poți asterne, de exemplu, un pres mai lung în holul de intrare. Astfel, până în momentul când musafirii în camera de zi sau sufragerie, cea mai mare parte a apei si a mizeriei de pe încălțări se ve îmbina în covor. O altă soluție, dacă nu-ți plac presurile, este să lustruiesti bine parchetul, cu un produs de curățat parchet emolient, protector, care să conțină ceară de albine sau ulei de in. Pelicula formată astfel pe suprafața parchetului va proteja luciul acestuia până când vei apuca să-l cureți, după plecarea musafirilor.
Nu neglija nici baltile de apa sau pete de pe parchet, căzute din încălțări sau de pe hainele de stradă. Acestea trebuie spălate cu apă curată, iar apoi parchetul trebuie uscat bine, cu o lavetă moale.
Si nu uitati sa mentineti umiditatea din incaperi la valori optime intre 40 si 60%, aerisiti zilnic incaperile. Din cauza caldurii excesive din camere si a arului uscat, parchetul poate avea de suferit.
Folositi produse de curatat pentru parchet profesionale pentru a prelungi durata de viata a acestuia.