Curatarea covoarelor si mochetelor din fir sintetic
1. Măsuri preventive
În mare măsură se poate evita introducerea mizeriei într-o încăpere prin amplasarea covoraşelor - care opresc mizeria de pe talpi - în zonele de intrare. Aceste ar trebui să aibă o mărime de minim 2-3 paşi, în special în clădiri de tip industrial. Pentru a garanta funcţionalitatea acestor covoraşe, ele trebuie să fie integrate în curăţenia zilnică sau schimbate periodic.
2. Menţinerea curăţăniei
Menţinerea curăţăniei are o importanţă decisivă pentru curăţarea covoarelor şi joacă un rol predominant în stabilirea intervalurilor dintre operaţiunile de curatare intensiva obligatorii. Din acest motiv , se recomanda curatarea covorului zilnic sau de câteva ori pe săptămână, in functie de nivelul de uzură la care este supusa pardoseala, cu un aparat dotat cu o perie de performanţă înaltă,care, în afară de îndepărtarea murdăriei uşoare, extrage şi particulele de murdărie din adâncul covoarelor. La curăţarea covoarelor cu fir ridicat, aşează peria în poziţia cea mai scundă dacă e necesar (podele dure/netede) . Pentru menţinerea aspectului covorului îndepărtarea regulată şi suplimentară a petelor (vezi punctul 3) are o importanţă deosebită în menţinerea continuă a valorii.
3. Îndepărtarea petelor
Dacă este posibil, îndepărtati toate petele imediat. Nu le lasati, pe cat posibil, să se usuce. Absoarbe lichidele folosind cârpe absorbante sau folosind metode de extragere. Când se tratează petele, întotdeauna începe munca din margine spre centru. Nu se recomanda utilizarea detergentilor pentru spălarea vaselor la îndepărtarea petelor de pe mocheta. Nu se pulverizează soluţia pentru scos pete mocheta direct pe pată, ci pe o cârpă, şi cu acesta se aplica soluţia de curatat pe covor. Îndepărtează murdăria uşoară ştergând covorul cu partea uscată a cârpei. Ulterior spălaţi amănunţit peste tot pata tratată, apoi tamponati până se usucă (folosind hârtie albă absorbantă de bucătărie dacă e necesar). La îndepărtarea petelor, nu se freacă puternic pentru a nu se umezi podeaua. Pentru îndepărtarea petelor foloseşte Floor Mate care îndepărtează petele solubile în apă ca şi cele care nu se dizolvă în apă. În cazul unor reziduuri insolubile în apă şi deosebit de îndărătnice, mai ales în sectorul industrial (de ex. vopsele de vernis, adezive), foloseşte Super Stain Remover R. Petele mai mici pot fi tratate de asemenea cu o laveta, clătita în soluţia Floor Mate.
4. Curăţarea intensivă
Pe deasupra curăţeniei zilnice şi îndepărtării petelor, covorul sau mocheta cer tratamente intensive, periodice, pentru a îndepărta mizeria şi murdăria de pe întreaga suprafaţă a covorului.
4.1 Curăţarea uscată: Curăţarea uscată face posibil tratarea specifică a zonelor deosebite (de ex. culoare), lăsând mocheta în folosinţă în timpul operaţiei de curăţare. Acest sistem este deosebit de potrivit pentru pardoseli unde curăţarea umedă nu este posibilă sau nu este recomandată in cazul podelelor întinse sau Velcro-legate,, a suporturilor din materiale neţesute, în cazurile unde la lipire s-au folosit unde adezivi solubili în apă, in cazul podelelor false sau a mochetelor prinse usor de podea. Covoarele cu părţi scămoşate ridicate trebuie verificate înainte de a începe munca privind posibilităţile de utilizare a procesului descris mai sus, pentru a preveni schimbările în partea pufoasă (de ex. pâslirea) cauzate de presiunea mecanică a aparatelor de curăţare.
4.2 Curăţarea umedă: Curăţarea intensivă folosind metoda pulverizării este deosebit de bună pentru ţesături şi este igienică dar nu este recomandată folosirea acesteia pe zonele sensibile la umezeală. Această metodă ofera rezultate deosebit de eficiente utilizand Concentrated Carpet Cleaner în proporţie de 1:60-1:70. Aici, într-o singură operaţie, soluţia de curăţat mocheta este fricţionata cu o cârpă care se roteşte şi este strâns cu un jet extractor, soluţia fiind scos ulterior din covor împreună cu murdăria uşoară. Această procedură face posibil de asemenea efectuarea unei operaţii de curăţare, îndepărtând umezeala scăzută. Ca o alternativă, curăţarea cu pulverizare şi extragere poate fi efectuat cu aparatul Spray Extractor. În aceast caz efectul mărit de curăţare a cârpei, descris mai înainte, este omis, de aceea procedura trebuie să aibă prioritate la curăţarea covoarelor cu părţi scămoşate ridicate sau în cazul unui material îngrămădit care este senzitiv pentru presiuni mecanice.